دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور (GEN SET) دستگاهی است که بوسیله مصرف سوخت گازوئیل، تولید انرژی الکتریکی (برق) می کند، دیزل ژنراتور از دو بخش اصلی موتور دیزلی (DIESEL ENGINE)  و مولد برق (GENERATOR)  تشکیل شده است.

موتور دیزلی: نوعی از موتور درون سوز می باشد که بواسطه ی چرخه ی دیزل ایجاد حرکت می نماید اولین نمونه های موتورهای دیزلی در اواخر قرن 19 میلادی ساخته شد و نام دیزل به احترام مخترع این موتورها یعنی رودلف دیزل بر روی این موتورها گذاشته شد.

سوخت موتورهای دیزلی گازوئیل می باشد، در موتور های دیزلی فرآیند احتراق از طریق حرارت زیاد و تراکم صورت می پذیرد. بعد از گذشت بیش از یک قرن موتورهای دیزلی همچنان جزو مهم ترین تجهیزات در صنعت می باشد که ، که تولید برق و دیزل ژنراتورها بخشی از کاربری وسیع این موتورها می باشد.

مولد برق: مولدهای برق دسته های مختلفی دارند اما منظور از مولد برق یا ژنراتور در دیزل ژنراتورهای با خروجی ولتاژ متناوب (AC)  ژنراتور سنکرون (SYNCHRONOUS GENERATOR)  می باشد که برای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی به کار می رود.

موارد استفاده از دیزل ژنراتور: دیزل ژنراتور ها کاربری بسیار وسیعی دارند که بخشی از کاربردهای دیزل ژنراتورها عبارتند از پروژه های عمرانی، معادن، مجتمع های اداری، تجاری، مسکونی، بیمارستان ها، بانک ها و مراکز داده، صنایع نظامی و ….

بررسی نحوه عملکرد و اجزای دیزل ژنراتور:

نحوه عملکرد دیزل ژنراتور:

به طورکلی یک دیزل ژنراتور تشکیل شده از یک موتور و ژنراتور کوپل شده بر روی یک شاسی باک می باشد که توسط تابلو کنترلر کنترل می شود  و نحوه عملکرد آن به اینصورت می باشد که پس از آن که دیزل ژنراتور توسط اوپراتور روشن شد موتور دیزلی از طریق احتراق سوخت و تولید نیرو و تبدیل آن به گشتاور مکانیکی و انتقال آن به ژنراتور از طریق فلایویل باعث چرخش ژنراتور شده و در ادامه ژنراتور انرژی مکانیکی منتقل شده را از طریق تبدیل انرژی الکترومغناطیسی به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و آن را از طریق ترمینال خروجی ژنراتور و کلید بریکر به مصرف کننده منتقل می کند.

اجزای دیزل ژنراتور:

در این بخش ابتدا تجهیزات اصلی یک دیزل ژنراتور را معرفی می کنیم و وظیفه هر کدام را به اختصار توضیح داده و در ادامه نحوه عملکرد یک دیزل ژنراتور را شرح میدهیم و در نهایت هریک از اجزای اصلی تشکیل دهنده دیزل ژنراتور را به طور کامل بررسی می نماییم.

منظور از تجهیزات اصلی دیزل ژنراتور کلیه متعلقات و ملزوماتی است که لازم است در کوپل دیزل ژنراتور موجود باشند و بدون وجود آنها محصول ما از نظر استاندارد کامل نیست.این تجهیزات که به عبارتی هم ملزومات اصلی یک کوپله استاندارد دیزل ژنراتور می باشد عبارتند از:

شاسی                                                           تابلو کنترلر

باک                                                               تابلو بریکر

موتور دیزلی                                                  باتری

ژنراتور برق                                                    باک

وظیفه تجهیزات دیزل ژنراتور:

شاسی: یکی از مهمترین قطعات یک دیزل ژنراتور شاسی آن می باشد، در یک دیزل ژنراتور کلیه تجهیزات بر روی شاسی دیزل ژنراتور نصب می گردد، از این رو کیفیت ساخت و استحکام شاسی دیزل ژنراتور از اهمیت بالایی برخوردار است. کلیه محصولات دیزل ژنراتور نیک سام دارای شاسی ماژولار با طراحی و محاسبات مهندسی می باشد.

باک : یک دیزل ژنراتور باید توانایی کار کردن برای زمانی معین را بدون نیاز به منبع خارجی را داشته باشد، باک دیزل ژنراتور محل ذخیره سوخت دیزل ژنراتور می باشد.

موتور دیزلی: در دیزل ژنراتورها نیروی محرک جهت چرخش ژنراتور از طریق موتور دیزلی تامین می گردد، که این نیرو از طریق احتراق سوخت و تبدیل آن به انرژی مکانیکی توسط موتور دیزلی ایجاد می شود.

ژنراتور برق: وظیفه ژنراتور در دیزل ژنراتورها تامین برق می باشد به این صورت که پس از اینکه موتور بر روی شاسی نصب شد ژنراتور بصورت مستقیم با موتور دیزلی کوپل (هم محور) می شود و انرژی مکانیکی منتقل شده توسط موتور دیزلی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند.

تابلو کنترلر: تابلو کنترلر به عنوان بخش اصلی دیزل ژنراتور که وظیفه آن نمایش، کنترل و حفاظت کلیه بخش های مکانیکی اعم از کلیه سنسورها ،دینام، باتری، ای سی یو و بخش های الکتریکی دیزل ژنراتور از قبیل حفاظت ولتاژی ، فرکانسی ، حد مجاز جریان خروجی،اضافه بار و اتصال کوتاه و … می باشد.

تابلو بریکر: تابلو بریکر بر سر راه خروجی ژنراتور نصب می شود و وظیفه آن قطع و وصل خروجی ژنراتور و حفاظت از ژنراتور در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه می باشد.از ملزومات کوپلینگ استاندارد دیزل ژنراتور وجود کلید بر سر راه خروجی ژنراتور می باشد.

باتری: موتورهای دیزلی در زمان روشن شدن نیاز به یک محرک اولیه دارند که این محرک استارتر موتور می باشد، جهت تامین انرژی مورد نیاز استارتر از باتری استفاده می شود و همچنین از برق باتری برای تامین برق مورد نیاز تابلو کنترل در زمان خاموشی دیزل ژنراتور استفاده می شود.

اگزوز: وظیفه اصلی اگزوز هدایت دود و آلایندگی های حاصل از احتراق موتور دیزلی به بیرون ، کاهش آلایندگی و کاهش صدای دیزل ژنراتور می باشد.

کوپلینگ دیزل ژنراتور:

منظور از کوپلینگ دیزل ژنراتور به کلیه عملیات ساخت و مونتاژ ملزومات لازم جهت ساخت دیزل ژنراتور می باشد. در این بخش برخی اصطلاحات در مورد کوپلینگ دیزل ژنراتور رایج می باشد 

کوپل خارجی : منظور از دیزل ژنراتور کوپل خارجی، دستگاهی است که کلیه عملیات مونتاژ و پکیج کردن آن در یک کارخانه خارجی انجام شده است.

کوپل فابریک: منظور از دیزل ژنراتور کوپل فابریک، دستگاهی است که عملیات مونتاژ و پکیج کردن آن توسط شرکت سازنده دیزل موتور(یا شرکت های زیر مجموعه) انجام شده باشد.

کوپل داخلی: منظور از دیزل ژنراتور کوپل داخلی، دستگاهی است که عملیات مونتاژ آن توسط شرکت های داخلی انجام می شود.